Dănuțeni printre amintiri și istorie

Gospodarie taraneascaGospodărie ţărănească din secolul al XIX-lea

Cartierele de azi ale Ungheniului ne spun istoria fragmentată a apariției municipiului – cartiere rămase ca o amprentă a Moldovei Medievale și ca o umbră a fostei URSS. Denumirea Dănuțeniului de astăzi ne-a rămas de la sfârșitul sec. al XVIII-lea. Dănuțeni ca și majoritatea satelor, este o localitate veche, care a apărut o dată cu apariția statului medieval Țara Moldovei.

″Străzi înguste, case mici din nuiele acoperite cu stuf, prispe din lut, drumuri de țară și nici gând de iluminare stradală.″, așa își începe descrierea cartierului dna Ecaterina Mihailov, 64 ani. ″Dănuțeniul era un sat autentic moldovenesc, principala preocupare a mamei era grădinăritul și îngirjirea copiilor, pentru că pe atunci ne hrăneam mai mult cu ceea ce aveam în jurul casei. Școala se afla unde este acum MRAO. Nu erau atât de multe construcții, iar de-a lungul actualei străzi principale a Dănuțeniului (str.Ștefan cel Mare și Sfânt) era doar un rând de case. În rest – terenuri agricole″, mai spune Ecaterina Mihailov.″ Întrebată, fiind cum vede Dănuțeniul de azi, dna Ecaterina fără ezitare a răspuns: ″E  mai prosper, mai curat, e un mic orășel în comparație cu ce a fost, acum aici este policlinică, grădiniță, iluminare stradală și magazine la tot pasul, nu ca atunci când în sat era o singură alimentară și aceea se afla într-o căsuță.″

Cu nostalgie și un pic de regret, dna Ecaterina și-a continuat firul amintirilor despre copilăria petrecută pe strada Fântânilor (azi str.Cocostârcilor): ″Am avut o copilărie foarte frumoasă, nu ca cea a nepoților mei. La acea vreme noi, copiii, ne petreceam zilele fie pe toloacă bătând o minge improvizată din ciorapi, fie printre urzici, nu ca generațiile de azi în fața calculatorului și a televizorului.″

La rândul său, dna Ana Secrieru de 88 ani, întrebată cum vede Dănuțeniul de ″ieri″ și de azi, a răspuns că la acea vreme toți aveau de lucru, lucrau la colhoz că în caz contrar nu aveau cu ce să-și hrănească familie. ″Dimineața îmi duceam toți cei 6 copii la grădiniță, pe cel mic de 3 luni l-am dat, ne suiam în mașină și ne duceam la lucru. Toată viața am lucrat la colhoz, tot de acolo mi-au dat și loc de casă. Toate casele de pe strada Petru Rareș sunt locuri de case date muncitorilor din colhoz, atunci noi îi spuneam Kолхозная улица. Din câte îmi amintesc, satul Dănuțeni se întindea de pe malul Prutului până la fosta fabrică Biochim. Să ies acum din ogradă și să mă duc în acele zone cred că m-aș rătăci, pentru că foarte multe s-au schimbat.″, a declarat bătrâna.

Dănuțeniului a apărut o dată cu apariția statului medieval Țara Moldovei, pe când Ungheni Deal este de origine sovietică, înființat în anii ′60 ai secolului XX, numit astfel datorită poziției sale geografice, mai ridicat, pe o colină, în raport cu întreg orașul. În perioada sovietică atât Ungheni Deal, cât și sectorul Curculiovca al Dănuțeniului reprezentau un proiect de mare anvergură pentru autoritățile locale. Ungheni Deal, conform proiectului de urbanizare din acea vreme, urma să fie o zonă de agrement – parc și sanatoriu pentru străini, dar a fost stopat o dată cu destrămarea URSS-ului în anii ′90.  Despre istoria municipiului Ungheni, și mai ales despre apariția cartierilor acestuia ne-a vorbit dl Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni și autor de articole științifice și publicistice în diferite publicații de specialitate și periodice.

„Nu putem spune care este cel mai vechi cartier din municipiul Ungheni, deoarece primul document scris oficial în Țara Moldovei apare în anul 1398, deși satele existau din cele mai vechi timpuri. Cunoaștem doar că prima atestare  documentară a satului Berești a avut loc în anul 1443, Unghiul la 20 august 1462, iar satul Delești în anul 1490, care ulterior a fost scos din uz și numit Dănuțeni în anul 1611”, a menționat dl Vasile Iucal. „De la marginea orașului actual până la râul Delia, inclusiv, satul Rezina și pământurile de peste Prut era teritoriul moșiei Dănuțeni. Denumirea cartierului Dănuțeni vine probabil de la numele unui moșier, „Dan”, „Dănuț” – derivare filologică prin adăugarea sufixului „țeni””, a mai adăugat dl Vasile Iucal.

În Catagrafia satului Dănuțeni, jud.Iași, regiunea Basarabiei din 1835 vedem o populație majoritatea ucraineană, fapt care și explică temeperamentul coleric al locuitorilor nativi din cartier ne argumentează istoricul. „Dănuțeni era o zonă de trecere de războaie din care cauză erau depopulate, de aceasta cazacii ucraineni conduși de Bogdan Hmelnițki (soțul Ruxandrei, fiica domnitorului Vasile Lupu) s-au asimilat, având mai multe privilegii decât populația locală.″,  ne mai spune dl Vasile Iucal.

Cartierul Dănuțeni mai este cunoscut și prin biserica cu Hramul „Sfântul Nicolae”, edificată în anul 1882 pe moşia satului Dănuţeni, de către prinţul Constantin Moruzi, originar din aceste locuri, domnitor al Moldovei între anii 1877- 1882. Aici moare în 1886, fiind înmormântat în cavoul bisericii, ctitorită de el. La Ungheni şi-a petrecut copilăria fiul său, Dimitrie C. Moruzi, care mai târziu îşi face studiile la Sorbona, analist politic şi scriitor.

Despre Dănuțeniul de odinioară a scris și cărturarul Dimitrie C. Moruzi.

(…)”Aş fi udat cu o lacrimă fierbinte
Lespedea rece al unui scump mormânt
Şi regăsit acele nume sfinte
A fericirilor ce nu mai sunt.
Sătucul meu! Şi vatra părintească
Ce acum s-a stins… de mult… de mult!
Şi-n fund de codru-o doină bătrânească
încă o dată s-o ascult!
Dar vatra-mi s-o revăd pustie!
Sătucul pradă la străin
Mai bine vreau neşters ca să-mi rămâie
Chipul lor scump în al meu sân!”(…)
(Pribeagul, „Cântece basarabene”, Iaşi, 1912)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s